Grandis online kurzus


Az idősödő társadalmak az EU országok számára a XXI. század legnagyobb kihívását jelentik, amelyre nemcsak az egészségügyi és szociális ellátó rendszereknek, hanem csaknem minden szektornak, köztük az oktatásnak, és a szakképzésnek is reagálnia kell.

Az (állami) szociális gondozó intézmények egyre kevésbé tudják (magukra) vállalni, hogy a XXI. század igényeinek megfelelő ellátást biztosítsák (gondozottakat saját intézményükben kezeljék). A szociális terület módszertani szemléletváltása (személyre szabott ellátás, segítségnyújtás), a növekvő társadalmi igény az aktív életforma fenntartására megnövelte a decentralizált, otthoni ápolást segítő munka jelentőségét, és egyre fontosabb az egyedi, otthoni, technológiák által is támogatott testi-lelki gondozás, az inter- és intragenerációs kommunikáció megszervezése, az önsegítő hálózatok létrehozása és működtetése.

Ez a gyakorlatorientált, modulrendszerű és kompetencia-alapú továbbképzési program (tematika és tananyag) felkészíti a résztvevőket az idős emberek otthonába telepített, életfunkciók megfigyelésére, riasztásra alkalmas okos eszközök, és az önálló életvitelt elősegítő, interneten keresztüli kapcsolatteremtést, kommunikációt, tanulást támogató IKT rendszerek hatékony alkalmazására.

 

 

Célcsoportok:

  • szociális szakmákban szakképzésben tanuló diákok,
  • gyakorló szociális gondozók,
  • a hosszú távú idősgondozásba bevont informális gondozók és családtagok,
  • rokon szakterületeken nyugdíjba vonult aktív és munkaképes („fiatal”) idősek, például nyugdíjas pedagógusok, nyugdíjas informatikusok.

 

Teljesítmény értékelés

A résztvevők teljesítményét a kurzus során kiadott feladatokon keresztül mérjük, melyek típusai a következők:

1. Az egyes modulokhoz kapcsolódó fórumokon való aktivitás, online együttműködés a többi résztvevővel

2. Modulonként egy pontozott feladat

3. Online teszt - az összes modul befejezését követően

Az értékelés módja

Az elvégzett feladatokat és online teszteket a mentor értékeli. A képzés sikeres elvégzésének feltétele: minimum 75%-os teljesítmény.

A képzés témakörei

1. modul: Digitális készségek idősgondozóknak

2. modul: Aktív, egészséges idősödés

3. modul: Technológiai megoldások

4. modul: Virtuális közösségek